Šta Vam je presudno prilikom izbora igraonice za proslavu dečijeg rođendana?
Cena.
Ambijent .
Lokacija.
Usluga.
Rezultat.
PRATITE NAS

 

      

RODITELJSTVO I VASPITANJE DECE

 

 

Roditeljstvo je najlepši, najvažniji i najodgovorniji zadatak, koji zahteva svakodnevno zalaganje i naporan rad. Pravi pristup u vaspitanju dece nije uvek lako izabrati. Roditelji se često pitaju da li dovoljno brinu o deci, da li im posvećuju dovoljno vremena, pažnje i ljubavi, ali i koje disciplinske metode stvarno deluju i da li ih vaspitavaju na pravi način.

 

Vaspitanje nekad i sad

 

igraonicaU savremenom dobu mnogi načini, metode vaspitanja, kao i generalna percepcija u društvu kako se ponašati prema deci je izmenjena u odnosu na prošlost. Tako su naši preci, još u ranim fazama istorije, prema nekim istraživanjima, više su mazili i posvećivali vremena deci, naročito u najranijem uzrastu, a bilo je normalno da majke doje decu do 5. godine. U današnje vreme, takav način brige je pomalo zanemaren. Takođe, danas se smatra da roditelji ne bi trebali da skoče i prigrle dete uz sebe svaki put kada ono zaplače, s obzirom da je rašireno verovanje kako se na taj način dete može razmaziti, dok su naši stari kada bi dete plakalo, instiktivno uzimali dete u ruke, mazili i tešili. Takođe su dozvoljavali deci da s njima spavaju u istom krevetu. Danas se deca uče da moraju da spavaju u odvojenom krevetu i odvojenoj sobi, što nije nužno dobra stvar.

Sve se svodi na to, da jednostavno ne možete detetu pružiti previše ljubavi i pažnje. Današnja istraživanja pokazuju da više maženja i duže dojenje zaista pomaže deci da odrastu u mentalno zdrave odrasle osobe sa razvijenijom empatijom za druge i razvijenijom savesti.

 

Usaglasite pravila ponašanja

 

Iako je potrebno deci stalno pokazivati ljubav i pažnju, potrebno je ustanoviti i određena pravila ponašanja i metodeigraonica discipline, kao deo vaspitanja deteta. Problemi sa disciplinom se javljaju skoro koda svakog roditelja, na šta utiče faza u razvoju deteta I uzrast. U takvim situacijama je važno pokušati da se stvari sagledju iz dečijeg ugla, da čujete detetovo mišljenje, razumete ga I pokušate zajednički da nađete pravo rešenje. Pohvale pozitivno utiču na decu, ali budite određeni kada ih hvalite, jer dete mora tačno da zna šta vam se u njegovom ponašanju dopalo.Metode koje služe za odvraćanje pažnje,  logičnog zaključivanja,kratkog odmora ili pozitivnog podsticaja mnogo su efektnije nego primena sile i kažnjavanje. Jedan od najboljih načina postavljanja granica detetu je utvrđivanje porodičnih pravila. Pravila treba da budu jednostavna, kratka, da ih nema previše i da su usmerena na jednostavne pozitivne poruke, koje uče dete određenim vrednostima (npr.koristimo reči, a ne ruke kada rešavamo neki problem; kuća se održava urednom tako što svako pospremi za sobom I sl.)..

Takođe, treba imati na umu i da je potrebno odnositi se prema detetu s poštovanjem i upitajte se da li mu pokazujete pažnju i uvažavanje koje želite da vam ono uzvrati.

 

Igraonica nije loš izbor

 

Važno je potrebno pomoći detetu  da svoju energiju usmeri u pozitivnom smeru, omogućiti mu dovoljno kretanja i aktivnosti, jer dete treba da skače, trči, peva, pleše…njegova energija je  neiscrpna. Dobar na način za ispunjenje ove potrebe deteta je i odlazak u igraonicu, gde je omogućeno da dete troši energiju, ali u pozitivnom smeru, na kreativan i često edukativan način.

 Komentari


Napiši komentar


Ime i prezime
Komentar