Šta Vam je presudno prilikom izbora igraonice za proslavu dečijeg rođendana?
Cena.
Ambijent .
Lokacija.
Usluga.
Rezultat.
PRATITE NAS

 

      

Kako uspavati dete?

 

 Ovo je tema koja muči mnoge reditelje i zadaje svakodnevne glavobolje. Bilo da su mališani hiperaktivni u periodu predviđenom za spavenje ili im se prosto razbio san, potrebno je znati par trikova koji će vam pomoći da odlazak u krevet ne bude propraćen pretnjama i vikom već nešto što će biti redovan ritual i zadovoljstvo.

 

Poremećen dan

 

igraonica zazu beogradNi roditeljima nije lako da isprate aktivnosti koje su im nametnute tokom dana, što poslovne prirode što kroz brigu o svojim mališanima. Vrlo često ni sami nemaju vremena da svoj dan organizuju kako treba, da na vreme ustanu ili legnu da spavaju a to ipak očekuju od svoje dece. Ono što morate da znate je da deca prate vaš porodični ritam i tempo života. Ao vikendom ustajete prilično kasno, kroz par dana će i vaše dete biti neko ko voli da odrema ujutru i neće se tako lako prilagoditi zvuku budilnika kao vi. Ako često ostajete do kasno, muzika, TV emisije, društvo ili šta slično, nemojte očekivati da će deca drage volje otići u krevet kada vide da se i nakon toga odvija nešto interesantno u kuću. Prilagodite se ritmi deteta i zajedno sa njim provodite vreme. To nipošto ne znači da vaše spavanje treba da prati detetov tempo već obrnuto. Napravite atmosferu i uskladite dan tako da je vreme za spavanje podešeno i vama, obavezama u toku dana ali i detetu.

 

Spavanje je bitno za decu

 

Od krucijalne važnosti za pravilan razvoj i odrastanje deteta je ispravan i kvalitetan san. Deci je potrebno oko 9 pa do 10 sati sna u toku dana i ako to nije slučaj, vremenom se razvijaju različiti problemi u odrastanju, odsustvo pažnje, razdražljivost, neposlušnost, smanjena aktivnost u toku dana... Ako ih čeka nakon nekvalitetnog i nedovoljnog sna dan u školi ili vrtiću, nemojte očekivati da će dete uspeti da isprati sve obaveze očekivanim tempom. Pomozite deci da organizuju svoje vreme, isplanirajte satnicu načelno i držite je se čvrsto. Ako se dete istroši u toku dana na čistom vazduhu, u igraonici ili igri sa roditeljima, kada dođe vreme za spavanje, spavaće im se sigurno.

 

Mali rituali

igraonica zazu beograd 

Priča pred spavanje ponekad umeju da budu opterećujuću za roditelje i često i oni sklope oči pre samog deteta, ali kada bi ste znali koliko oni uživaju u tome nikada vam ne bi bilo teško. Napravite svoje male rituale pred spavanje i otpočnite ih još kada dete ima pažnju za to. Ako se detetu prispava, pranje zuba, oblačenje pidžame i nameštanje kreveta se može pretvoriti u pravu malu dramu. Ali znajte da dete nije krivo, ono je suviše pospano da bi funkcionisalo, krivi ste vi jer ste dozvolili da do toga dođe. Izležavanje nepotrebno u toku dana će sigurno za posledicu imati nedostatak potrebe za snom. I to je sasvim očekivano i razumljivo, nemojte grditi dete jer mu se nespava. Odvojite vreme, optimalno je oko 1h, pred početak spavanja da se detetu metabolizam privikne na noćni odmor pre nego ga pošaljete u krevet. Nikako nemojte organizovati aktivna druženja ili igre neposredno pred noćni odmor. Dete će biti razbuđeno i razdraženo ali i umorno i eto razloga za neposlušnost i raspravu.

 

Plišane igračke

 

Da li ste i vi kao mali uživali da spavate sa svojim igračkama? Nemojte uskraćivati detetu to zadovoljstvo, pogotovo ako spava samo u svojoj sobi. Plišani meda će mu dati potrebnu dozu sigurnosti i to nijedan roditelj i da hoće ne može da nadoknadi. Omiljena igračka iz detinjstva je nešto čega se svi mi sećamo sa u lepim uspomenama.

 

 

I nakraju, budite sigurni u svoje odluke i dosledni. Čak i najnemirnija deca će nakon nekog vremena uspeti da uhvate ritam i red, a odlazak u krevet prestati da bude razlog za ljutnju i raspravu. Obezbedite sve potrebne uslove mališanima, tišinu, prigušeno svetlo, toplu postelju i deca će usled kvalitetnijeg i redovnijeg sna biti energičnija i veselija u toku samog dana.