Šta Vam je presudno prilikom izbora igraonice za proslavu dečijeg rođendana?
Cena.
Ambijent .
Lokacija.
Usluga.
Rezultat.
PRATITE NAS

 

      

Ishrana dece

 

Najbitniji uticaj hrane na razvoj čoveka upravo ima u periodu odrastanja. Adolescencija je period kada dolazi do ubrzanog razvoja i povećana je potreba za hranljivim gradivnim materijama i energijom. U sledećem tekstu ćemo vam dati najbitnije smernice kako da pravilno isplanirate ishranu za vaše mališane a da pritom budete sigurni da ste napravili pravi izbor. Predskolske ustanove i škole, na žalost, ne posvećuju dovoljno pažnje edukaciji dece po pitanju pravilne ishrane.

 

Vitamini i minerali, proteini i UH

 

igraonica beogradIshrana u ovom periodu bi trebala da bude bogata pravim kalorijama i kvalitetnim proteinima kako bi razvoj proticao planiranim tempom. Neophodni proteini se mogu naći u različitim namernicama. Prvenstveno govorimo o mlečnim proizvodima, mesu (piletina, ćuretina...) , ribi kao i jajima. Ni u čemu ne treba preterivati pa ni u količini proteina već ih je potrebno rasporediti u više (čak do šest) manjih obroka. Ukoliko su deca fizički aktivna, proteini su potrebni kako pre tako i posle treninga. Njihovi mišići su u ovom periodu u fazi intenzivnog rasta i neophodno je njihovo pravilno održavanje. Svakako je voće i povrće osnovni sastojak ishrane kod dece a ne treba zaobići ni krompir pa ni hleb. Pravilan balans i doziranje u skladu sa aktivnostima su ključ dobre ishrane kod dece.

 

Potreban im je kalcijum, njima kosti sada intenzivno  rastu i očvršćavaju a njega ćete naći u mleku, siru i sličnim mlečnim produktima. Zubi i kosti direktno zavise od količine dostupnog kalcijuma u organizmu  a njega je potrebno čak i do 1000 mg dnevno.

 

Gvožđe je vrlo bitan faktor razvitka a obzirom da je većina dece danas blago anemična, hrana bogata ovim nutrijentom je rado viđen gost na trpezi. Nedostatak gvožđa može dovesti do malaksalosti, iscrpljenosti a i može biti uzročnik čestih glavobolja i razdražljivosti. Gvožđe ćete naći u crvenom mesu, jajima ali i u svežem povrću kao i  sušenom voću.

 

Raznovrsnost je ključ zdravlja

 

Pravilno kombinovanje svih namernica je najoptimalniji način kojim ćete obezbediti vašim mališanima zdrave obroko i pravilan razvoj. Pravilne količine proteina, ugljenih hidrata, vlakana i masti je nešto što čini ishranu zdravom i balansiranom. Nikako se ne preporučuju velike količine šećera (u svim oblicima) kao i nezdravih masti (margarini, rafirisana ulja i sl.) .

 

Nikako dijete i preskakanje obroka

igraonica beograd 

Deca nemaju nikakvu potrebu da budu na rigoroznim dijetama. Njima ćete njihovom organizmu napraviti više štete nego koristi i narušiti optimalan balans rasta i razvoja. Korigovanje količina i nekih navika je svakako ispravan način kada je to neophodno ali nikako izgladnjivanje i preskakanje obroka.